Cara Nak Buat Muruku India

Oleh itu disini kami ingin mengajar anda cara membuatnya. Tempoh hari ada yang guna pasta dan laksa beras untuk buat kudapan.


Resep Muruku Oleh Zuliana Cookpad

Muruku merupakan sejenis makanan dari India.

. Sebenarnya tak susah pun nak buat muruku ni. Perkataan muruku berasal dari perkataan tamil yang bermaksud berpusar yang merujuk pada bentuk makanan tersebut. Cara Buat Maruku.

Disini terdapat dua resepi untuk membuatnya. Malah ia juga turut dihidangkan buat tetamu ketika Hari Raya. Kalau mau bisa juga lho dimakan.

Bilas mi kuning sekadar basah. 1 bungkus tepung muruku digoreng tanpa minyak 2 sudu besar bijan digoreng tanpa minyak 1 sudu besar jintan manis 2 sudu besar serbuk rempah kari daging 12 sudu teh soda bikarbonat Garam secukup rasa 3 sudu besar marjerin atau minyak sapi cairkan Santan secukupnya. Sesuai dihidangkan kepada tetamu muruku juga boleh dijadikan snek enak buat anda dan keluarga saat menonton televisyen di rumah.

Gaul rata hingga semua bahagian mi bersalut sempurna. 12 sudu makan biji carom adunan doh 600g tepung beras. Sinnamah 70 berkata setiap tahun apabila menjelangnya Deepavali beliau bersama anggota keluarga akan mula membuat muruku yang menjadi kesukaan anak-anaknya.

Paling penting muruku itu rangup apabila dimakan. Kuih tradisional masyarakat India muruku bukan sahaja menjadi kudapan kegemaran kaum itu malah turut digemari masyarakat Melayu dan Cina. KriukKriuk Muruku dari India - detikFood Kamis 29 Apr 2010 1509 WIB.

Memang Resipi Asli Masyarakat India. CARA-CARA PENYEDIAAN MURUKU KETAGIH. Bahan untuk ditumbuk kasar 12 sudu makan jintan manis.

Potong muruku mengikut panjang yang disukai. Apa kata tahun ini anda cuba sendiri buat muruku dan dibawa sebagai hadiah kepada rakan-rakan beragama Hindu. 5 cara buat maruku yang sedap rangup memang resipi asli.

Muruku ini hadir dalam kemasan toples plastik dan juga kemasan kantong yang mudah untuk disimpan dan juga dibawa kemana-mana sebagai teman asyik di perjalanan. So guys kalau anda rasa leceh nak buat muruku ni boleh beli terus dari kedai online suonlinestore shopee dan. 5 Cara Buat Maruku Yang Sedap Rangup.

RESIPI MURUKU MI KUNING HOMEMADE. Ini perkongsian resepi maruku guna mee kuning oleh salah seorang pengguna Facebook Puteri. Nak buat murukku yang sedap dan rangup ada resipi dan caranya tersendiri.

Saya dah merasa muruku orang india memang rasa dia lain sikit dari muruku muruku lain sebab diletakkan jemuju serta cintan putih jadi rasanya lebih berherba dan sedap. Cara buat muruku senang jeikuti langkah langkah berikut. Chef dave share cara dan tips buat muruku yg sangat mudah dan ranggup giler jangan tak cuba rugi tau acuan murukku yg saya beli.

Ikut resipi muruku ini dan cuba buat mengikut cara yang telah diajar. Tak sangka kan guna mee kuning pun boleh buat muruku. Nampaknya makin kreatif orang sekarang ni.

Cara membuatnyaSatukan tepung murukutepung ubi dan rempah-rempah tadi masukkan garam dalam santan kacau hingga larutpastu masukkan kedalam adunan hingga jadi doh yang paling lembut. Gaulkan mi tadi dengan tepung gorengan serbaguna. Muruku bukan sahaja makanan tradisi masyarakat India tetapi kegemaran rakyat Malaysia.

Mesti ramai yang nak cuba. Tetapi tidak semua muruku yang kita beli itu sedap dan menepati citarasa. Panaskan minyaktekan acu muruku kedalam minyak tadijangan kacau dulu biar seketika sebab takut patahgoreng sampai kekuningankalau nak pedas letak cili.

Muruku adalah salah satu snek raya masyarakat India dan kini ia kudapan ringan pilihan ramai. Mula-mula satukan tepung muruku tepung pulut majerin biji jemuju bijan dan garam. Bila tibanya perayaan seperti Deepavali maruku antara kudapan ringan yang dicari ramai.

Panaskan minyak goreng muruku hingga kuning keemasanAngkat dan toskan. Bagus juga dapat kongsi idea nak-nak tengah musim Raya. Seorang suri rumah R.

Pasti kita akan dapat muruku berbentuk bulat-bulat. Rasanya yang rangup pedas dan berempah memang menepati citarasa ramai. Ia datang dalam pelbagai bentuk namun yang berbentuk bulat adalah yang paling popular sekali.

Biarkan adunan bergaul 4-5 secKemudian masukkan bahan B majerin cair Kemudian masukkan bahan C telursantan sedikit demi sedikit hingga habisTunggu hingga muruku keluarAnggaran 3-4min. Bentuk dan gorengkan muruku ke dalam minyak yang panas. Kacang polong dan juga potongan daun kari yang membuat aromanya makin harum.


Resep Camilan Gurih Dan Renyah I Resep Muruku Khas India I Murukku Recipe Home Cooking Youtube


Muruku Dari Tepung Beras Dan Kacang Urad Dhal Black Gram Muruku Youtube


Resep Meriki Youtube


Muruku Dari Tepung Terigu Muruku Khas India Untuk Ide Jualan Juga Boleh Youtube

Comments

Popular posts from this blog

Biodata Saidina Abu Bakar

Using Good Grammar Describe How Cache Memory Increases Computer Speed

Perfect Cyclone Battle Cats